DOLAR 32,3607 0.17%
EURO 34,4602 -0.71%
ALTIN 2.437,27-0,95
BITCOIN 2184135-2,75%
Adıyaman
18°

HAFİF YAĞMUR

19:45

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Turanlı: Badem 2023 hedefine erkenden ulaşarak 100 bin dekar alana ulaştı

Turanlı: Badem 2023 hedefine erkenden ulaşarak 100 bin dekar alana ulaştı

ABONE OL
4 Ağustos 2022 16:35
Turanlı: Badem 2023 hedefine erkenden ulaşarak 100 bin dekar alana ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Adıyaman Radyo Tek Dinle

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Bademde 2023 hedefine erken ulaşarak 100 bin dekar alana sahip olduğunu söyleyerek, çiftçiler üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan badem fiyatlarının yüksel bademde yaptığı artışı beklediklerini söyledi.

Badem, sadece ürün olarak görülmemesi gerektiğini belirten Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Malatya, Giresun, Niğde, Şanlıurfa mevsimlik işçi olarak giden vatandaşların badem sayesinde çalışma fırsatı bulduklarını söyledi.

“Çiftçilerimizin beklentisi olan alım fiyatı açıklanmalıdır”

Bölgede badem işleme tesislerinin artmasıyla yine vatandaşlar için istihdam fırsatı doğacağını söyleyen Turanlı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Adıyaman Badem üretiminde Türkiye’nin alan bazda ve verim olarak  birinci sırada yer almaktadır. Çiftçilerimiz alternatif ürüne yönelerek bölge iklimine ve toprak yapısına uygun badem ürününe yöneldi. Yaklaşık olarak on iki yıl önce dikimine başlanan badem ürünü 2023 hedefine erkenden ulaşarak 100 bin dekar alana ulaştı. Çiftçilerimizin bin bir emekle yetiştirdiği bademde yüksek girdi maliyetleri olmasına rağmen çiftçilerimiz pes etmeden badem yetiştiriciliğine devam ediyor.

Çiftçilerimiz üzerine düşen görevi yerine getirirken, badem hasadına az bir zaman kala çiftçilerimizin gözü kulağı fındıkta açıklanan fiyat gibi Cumhurbaşkanımızın açıklayacağı badem fiyatında.

Küresel iklim değişimi sonucunda bölgemizde yaşanan dolu, don ve fırtına gibi doğa olayları karşısında badem bahçelerimiz zarar görmüştür. Badem yetiştiriciliğinde hem yüksek girdi maliyetleri hem de doğa olayları karşısında çiftçilerimiz üretime devam etmekte ve fazlasıyla zorlanmaktadır. Bu olumsuz durumların etkisini bir nebze unutmak için devlet yetkililerinin badem fiyatını çiftçilerimizi memnu edecek bir seviyede açıklamasını istiyoruz. Badem, sadece ürün olarak görülmemesi gerekmektedir. Badem alanların artmasıyla dışarıya Malatya, Giresun, Niğde, Şanlıurfa mevsimlik işçi olarak giden vatandaşlarımız badem sayesinde çalışma fırsatı bulup, geçimini sağlamaktadır. Öte yandan bölgemizde badem işleme tesislerinin artmasıyla yine vatandaşlarımız için istihdam alanları oluşmaktadır. Çiftçilerimizin umudu olan Badem ürününün sürdürebilirliği için Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla badem fiyatının belirleyici yetkilileri olan Tarım Bakanımız Sayın Vahit KİRİŞCİ ve Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Hüseyin Aydın’dan  hasat başlamadan bir an önce Badem alımının  resmi fiyatı  açıklamalarını istiyoruz. Aksi takdirde çiftçi emeğini göz ardı eden tüccarlara mahkûm olacaktır. Yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçilmek isteniyorsa en kısa sürede çiftçilerimizin beklentisi olan alım fiyatı açıklanmalıdır. ”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.