DOLAR 32,3607 0.17%
EURO 34,4602 -0.71%
ALTIN 2.437,27-0,95
BITCOIN 2184135-2,75%
Adıyaman
18°

HAFİF YAĞMUR

19:45

AKŞAM'A KALAN SÜRE

ZEYNEL ASLAN: BİN YILIN FELAKETİ

ZEYNEL ASLAN: BİN YILIN FELAKETİ

ABONE OL
25 Şubat 2023 16:58
ZEYNEL ASLAN: BİN YILIN FELAKETİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Adıyaman Radyo Tek Dinle

Yıllarca yazıldı çizildi bu bölgede yıkıcı bir deprem olacak diye. Olacak depremde bir şehrin haritadan silineceği ve bu şehrin Adıyaman olduğu söyleniyordu.

Beklenen deprem oldu; bu depremde 11 ilimiz, ilçeleri ve köyleriyle birlikte etkilendiler ama Hatay, Adıyaman, Maraş, Gölbaşı, Pazarcık, Nurdağı, İslahiye, Samandağ, Elbistan gibi yerleşim birimleri nerdeyse haritadan silindiler.

Depremde; insanlarımızın birlik beraberliğini gördük keşke siyasilerimiz de aynı birlik beraberliği gösterip polemiklere girmeselerdi. Depremin etkilediği coğrafyanın çok geniş olması ve yıkıcı etkisinin çok büyük olması yapıların eski veya depreme dayanıksız olarak yapılması can kaybını katlamıştır.

Böyle bir depremle karşılaşan yöneticilerin (Vali ve Belediye başkanların) yardım istemeleri dışında yapabilecekleri fazla bir şey kalmamıştı. Hükümetin olayın ciddiyetini fark ederek her ile Bakan yardımcılarını, koordinatör Valileri ve 20-30 civarında üst yönetici görevlendirerek vatandaşla ilgilenmeleri, başka belediyelerin koordinatör belediye olarak görevlendirilmeleri son derece isabetli olmuştur. Siyasi hesaplar bir tarafa bırakılarak merkezi hükümet ve muhalefet ve bağlı belediyeler işbirliği yaparak bölge insanının yaralarının sarılmasında işbirliği yapmalılar.

Acımız büyük, 50,000 binin üzerinde can kaybı ve her aileden kayıplar var, sönen ocaklar, tükenen umutlar, yarım kalan hayaller var, telafisi mümkün olmayan acılar içerisinde bulunan ailelere destek olmak gerek. Devlet; ailesini kaybeden ailelerden (ihtiyacı varsa)en az bir kişiyi kamuda istihdam etmeli.

Adıyaman nüfusunun yüzde yetmişi dışarı gitti. Ticaret adamları gitti, çalışacak gençler gitti, bunların büyük bir bölümü geri dönmeyecek, Yıkılmış kentleri ayağa kaldırmanın ilk adımı ivedi olarak konutları yapıp insanları yerleşik düzene geçirmesidir. Depremden ciddi şekilde etkilenen yerleşim yerlerinde Kamu iktisadi teşekküllerini harekete geçirerek ticari hayatı canlandırmaya çalışmak faydalı olacaktır. Yazılacak çok şey var ama yazıyı uzatmamak için yazmıyorum. Hepimizin başı sağ olsun, Cenab-ı Allah beterinden korusun.

ZEYNEL ASLAN

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.