Geçtiğimiz yıl kademli bir şekilde ofis yatırımlarına devam edeceklerini anımsatan Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, Muğla’ya 13’üncü şubelerini açtıklarını ve bölgede yapılan üretimlerin katma değerini artırmak istediklerini söyledi.
Ege bölgesinin tarım, turizm ve madencilik alanlarında önde gelen şehirleri arasında yer alan Muğla, sınai mülkiyet haklarında da ciddi bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli görerek bölgeye yeni bir şube açtıklarını dile getiren Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, Muğla’da 13’üncü şubelerini devreye aldıklarını belirtti. Kenti sınai mülkiyet karnesinden de bahseden Akbulut, “Marka başvurularını ve alınan tescilleri incelediğimizde son üç yıllık dönemde yükselen bir ivme söz konusu. 2019’da 1550, 2020’de 1867 ve 2021’de 2324 marka başvurusu gerçekleştirilmiş durumda. Bu rakamlar aynı zamanda bölgedeki yatırımların da artış trendinde olduğunu gösteren bir parametre niteliğinde” ifadelerini kullandı.
Tasarım başvuruları 2021’de yaklaşık 3 kat artış gösterdi
Marka başvurularındaki benzer tablonun kentteki tasarım başvurularında da kendisini gösterdiğini anlatan Cumhur Akbulut, “Tasarım; bir ürünün parçası veya bütünü üzerindeki çizgi, şekil, biçim, renk, doku, süsleme, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur ve özelliklerinin oluşturduğu bütündür. Muğla özelindeki verileri ele aldığımızda 2019’da 58, 2020’de 100 ve 2021’de 298 tasarım başvurusu gerçekleştirilmiş. Tasarım başvurularındaki artış bölgedeki kilogram başı ihracat değerinin de artmasında oldukça etkili” değerlendirmesinde bulundu. Patent başvurularındaki istatistiklerde ise kentin dalgalı bir seyir ortaya koyduğuna vurgu yapan Cumhur Akbulut, “Şehir son üç yıllık dönemde en fazla patent başvurusunu 2019’da 82 olarak gerçekleşmiş. Bu rakam 2020’de 52’ye düşmüş ve 2021’de 73’e çıkmış olsa da 2019 rakamının gerisinde kalmış durumda. Verileri incelediğimiz patent alanında bölgede daha fazla çalışma yapılması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor” diye konuştu.
Coğrafi işarette başvurusu devam eden 16 ürünü bulunuyor
Kırsal kalkınmada coğrafi işaretli ürünlerin önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Cumhur Akbulut sözlerine şöyle devam etti: “Muğla coğrafi işaretli ürünler konusunda ülkemize önemli değerler kazandırdı. Kentte başvurusu devam eden 16, coğrafi işaret tescili alan 19 ürün bulunuyor. Özellikle kamu, üretici ve sivil toplum kuruluşları arasındaki sinerji coğrafi işaret başvurularında da kendisini göstermiş durumda. Tarım ve turizmde tüm yıla yayılan bir anlayış ortaya koyan şehir, zeytinyağı, çam balı, portakalı ve halısı başta olmak üzere kendisine özgü ürünleri koruma altına alıyor.”
GENEL
7 gün önceADIYAMAN
7 gün önceADIYAMAN
7 gün önceADIYAMAN
7 gün önceİLÇELER
7 gün önceADIYAMAN
7 gün önceADIYAMAN
7 gün önce