Mart ayında alınan kararların takibi ve Nisan ayı gündeminin değerlendirildiği Adıyaman platformu istişare toplantısının ana gündem maddesi geçtiğimiz hafta yağan kar yağışıyla meyvelerin don vurmasının yarattığı zararlar ve Ankara ziyaret programı oldu.
Toplantıya davet edilen onur konuğu Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere katıldığı istişare toplantısında bir yılın adeta özetini haziruna sundu.
Adıyaman Platformunu kuruluşundan itibaren büyük bir dikkatle takip ve takdir ettiğini söyleyen Tutdere şunları söyledi:
Ben de kendimi bu platformun doğan üyesi olarak görüyorum. Daha önce de Adıyaman için çok önemli olan bir platformun başında bulundum. Memleketimiz için çaba gösterdim. Yaptığınız işin ehemmiyetini bilen biri olarak sizleri takdir ediyor ve çalışmalarınızı için teşekkür ediyorum.
Belediye Başkanlığı sürecimde 1 yılı geride bıraktık. Bu kentte 6 Şubat depremi büyük bir yıkım meydana getirdi. Kent baştan sona yenileniyor. Göreve geldiğimde 10 km asfalt yol yapılmıştı. Yaptığımız çalışmalarla 300 kilometrenin üzerinde bir asfalt yaptık. Oluşturduğumuz çalışma ekipleriyle Adıyaman’da özellikle altyapı çalışmaları biten Alitaşı gibi mahallerimizde çalışmalarımız asfalt ekiplerimiz asfalt yapmaya başladılar ve yıl sonuna kadar asfaltlamada çok mesafe almış olacağız.
Ağır tonajlı iş makinalarının yollarımızı tahrip etmeleri, alt yapı çalışmalarıyla bozulmuş yolların yama ve düzeltilme çalışmaları kurulan yeni ekipler sayesinde kısa zamanda bu yollarımız düzeltilmiş olacak, bu konuda önemli bir mesafe alacağız.
Adıyaman içme suyunun yaz aylarında eksilmesiyle su sıkıntısı yaşanıyordu. Projemizle Ali Dağı’ndan Adıyaman’a su sağlayacak bir projeyle Atatürk Barajı suyundan içme suyu olarak özellikle yaz aylarında faydalanmak istiyoruz.
Belediyemize çok sayıda araç aldık. Kiralama işlerini terk ettik ve Belediyeyi araç sahibi yaptık.
Halk ekmeği hayata geçiriyoruz.
Kent lokantasıyla da özellikle emeklilerimize ucuz yemek imkânı yaratacağız dedi.
abdurrahman-tutdere-adiyaman-platformunun-onur-konugu-oldu
KIYMAZ: ADIYAMANLILAR OLARAK SORUNLARI ORTAK YAŞIYORUZ
Adıyaman platformu sözcüsü Zeynel Abidin Kıymaz Adıyaman’da ortak yaşanan sıkıntıları AK Partili de CHP’lide MHP’li de ortak yaşıyoruz. Kentin sorunu kentte yaşayan herkesin ortak sorunudur.
Platform olarak sorunların çözümünü hızlandırmak, eksik yapılanı tamamlamaya çalışmak, göz ardı edilmiş bir konu varsa gündeme taşıma gibi bir misyonla birlikteyiz beraberiz. O nedenle Başkan Abdurrahman Tutdere’nin başarılı olmasını ve sorunları hızlı bir şekilde çözmesini hepimiz samimi bir şekilde istiyoruz.
Adıyaman platformu yürütme kurulunda yer alan üyeler, platformda şu konuları dile getirdiler:
Suat TEKİN:
Bu gidişle içme suyunu Atatürk Baraj Gölü’nden sağlamak zorunda kalacağımızı yıllardır yazıp çizdik. Şu an itibarıyla bu konu konuşuluyor. Bu da enerji kullanarak su temin etmek anlamına geliyor. Enerjiyi GES’lerden bile temin etsek maliyetli olacak. Yani suyu daha pahalıya içeceğiz.
Oysa Adıyaman, cazibe ile su ihtiyacını karşılayacak imkâna sahip. Akarsuları olmasa da Gerger İlçemize yakın bir yerden Adıyaman’a uzanacak, hatta Adıyaman’ın içinden geçecek yaklaşık 100 km’lik bir kanalla hem tarımsal sulama hem de içme suyu ihtiyacı karşılanabilir. Eğer bu kanal şehir içinden geçirilerek Atatürk Baraj Gölü’ne derivasyon yapılırsa, kanalın her iki yakası peyzaj amaçlı da kullanılabilir. Bu ise şehrin aynı zamanda rekreasyon ihtiyacını da karşılar.
Fırat Nehri, Adıyaman’ın kuzeydoğusundan geçerek Şanlıurfa sınırlarına giriyor. Dolayısıyla üst kotlardan suyu cazibe ile almak mümkün olacaktır. Bugün bu proje yahut düşünce ilgi görmezse de yakın bir zamanda zorunlu hale gelecektir.
Ahmet Saygı: Platform olarak sorunları ortaya çıkarıp, çözümünü takip etmek ve bunu raporlayıp ilgili kurumlara ulaştırma bu bölgemiz için çok iyi oldu. El birliğiyle bu kent ancak ayağa kalkabilirdi. Adıyaman platformuda bu işin sivil kanadı olarak önemli bir rol üslendi ve bu güne kadar çok başarılı çalışmalar yaptı. Bu günkü toplantıda çok verimli geçti emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Kadir ÖKSÜZ: Adıyaman için Ulaşım Master Planı olmalı. Bu konuda Türkiye’deki en tecrübeli kişilerden biri Antalya’da trafik sorunlarına çözüm bulan hemşerimiz Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde Ulaşım Daire Başkanlığı görevinde bulunan Nurettin ŞENGÜN’dür.
abdurrahman-tutdere-adiyaman-platformunun-onur-konugu-oldu
Hicri GÜRSOY: Adıyaman’ı terk etmemek gerekiyor. Gerger üzerinden yapılacak su projesiyle Adıyaman’ın şehir ve tarım su problemi çözülebilir. Biz Gürsoylar olarak Adıyaman’a tarihinde önemli katkılar sunmuş bir aileyiz. Katkıda da bulunmaya devam edeceğiz.
Hasan Toprak: Adıyaman belediyesi kentin her sorunuyla ilgili, tabi ki yapacağı çok şey var. Belediye başkanı Abdurrahman Tutdere bir yıldır görev başında bu 1 yıl başkanı değerlendirmek için erken. Çalışsın çalışmalarını görelim öyle değerlendirelim diye düşünüyorum.
Hakan Karaaslan: işsizliğin önlenmesi, yeni istihdam alanları oluşturulması ve bölgeye yatırım için Adıyaman- Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerine yönelik yeni teşvikler imkanlar yaratılmalı.
Daha önce Gölcük ve Van’da yaşanan depremler sonrası nasıl bir teşvik uygulanmışsa aynısı bu bölgeye de uygulanmalıdır.
Ahmet Hulusi KARABEL: Bu toprağın altında bizim atalarımız var. Ömrümüzün sonuna kadar bu toprakları terk etmemeli ve elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Adıyaman’da kalarak yaşamımızı burada sürdürme hususunda kararlı olmalıyız.
Mehmet ÇELİK: Avrupa’nın tüm ülkelerinde ve Balkanlar’da logarlar kaldırım kenarında bizim Adıyaman’ımızda ise yol ortasındadır. Bu logarların kaldırım kenarına alınması hem görsel açıdan hem de trafik açısından daha doğru olacaktır.
Bir önceki belediye döneminde ihalesi yapılan kanalizasyon sanat yapıları maalesef logarlar yol ortasına gelecek şekilde yapılmıştır. Yol yakın iken, şehrin genelindeki logarlarin yol ortasından kaldırılıp kaldırım kenarlarına alınması elzemdir. Aksi halde ileride bin bir pişmanlık içinde olunacaktır. Tıpkı AB Ülkelerinde ve bazı batı illerimizde gibi… Yağmur Tahliye Kapaklarını Çocuklarımız ve torunlarımız tarafından keşke denilmemesi için yol yakın iken, depremi de fırsata çevirerek mutlaka gerekirse yeni bir ihale ile Logar kapakları (yağmur suyu kollektörleri) su tahliye kapaklarını acilen yolun kenarlarına alınması gerekmektedir. BSK ( Beton asfalt) bir dökülürse geri dönüşü asla olmaz. Eğer bu sorun giderilmezse şehre büyük bir ihanet içinde olunacaktır.
Murat ÇELİKER: Sümerpark temelinde dönemin Sümerbank işçilerinin maaşları ve hakları var. İsmi değiştirilmemeli. Rahmetli babam da dahil binlerce Adıyamanlı’nın ekmek kapısı ve Cumhuriyetin önemli bir eseri olan Sümerbank ismi yaşatılmalı. Tarihi olan bu isim onların anısına yaşatılmalı. Değerli Sanatçımız Kahtalı Mıçı’ nın ismi farklı bir parka verilmelidir.
Altan TANDOĞAN: Küçük Sanayi Sitesi depremde ağır yara almıştır. Birçok bina güven vermemekte ve ağır hasar durumundadır. Adıyaman’ın sanayi kalbi olan bu yer hızlı bir şekilde projelendirilmeli veya şehrimize yeni bir sanayi alanı katılmalıdır.
abdurrahman-tutdere-adiyaman-platformunun-onur-konugu-oldu
Mehmet Ali Alkuş: Arkadaşlar hemen hemen her soruna parmak bastı. Arkadaşların değerlendirmelerine ekleyecek bir şey yok TEŞEKKÜR EDİYORUM .
Zeynel KARAASLAN: Kavşaklarda yapılan çalışmalar aynı gün çözülmediğinde bulvara ciddi bir trafik yükü binmektedir. Kavşaklarda yapılan çalışmalar aynı gün kapatılmalı ve yaması asfaltı hızlı bir şekilde yapılmalıdır.
Mustafa DURAN : Engelliler için sinyalizasyon yapılmalı. Duraklarda ve kaldırımlarda durmakta ve yürümekte zorlanıyoruz.
Muhammed AKTAN: Engelli kardeşlerimizin sorunları dahada büyüdü. Çarşı pazarda kaldırım yol meselelerinden dolayı çok problem yaşanıyor bunları çözülmesi lazım.
Hakan DANIŞ: 18 uygulaması bir an evvel yapılmalıdır. Şehrin kullanılabilecek arazileri imara katılmalıdır.
Hüseyin HANOL: Toplumun her kesimi kucaklanmalı birlik beraberliğimizi artıcı etkinlikler yapılmalıdır. Belediyemiz merkezi yerlerde hamam, tuvalet gibi yerler kurarak insanların günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceği temiz ortamlar oluşturmalıdır.
Selahattin ALPTEKİN: İmarda çalışan ekip sayısı arttırılmalı. İmar sorunları biran evvel çözülmelidir.
Ahmet SAYGI: Altyapı sorunları bir an önce çözülmelidir.
Jeoloji Mühendisi: Ruhsat alıp hibe krediden yararlanmanın son tarihi olan 30 Haziran tarihi uzatılmalıdır. Ruhsatların hızlı verilmesi için çözüm yolları aranmalıdır.
Birsen GÜNAY: Kadınlarla ilgili yöresel çarşılar açılmalı ve kadın girişimciler desteklenmelidir. Kadınlara ait yöresel ürünlerin pazarlandığı bir çarşı oluşturulmalı
Z.Selahattin Alptekin: Başkandan Toz ve çamur meselesini çözmeyi bekliyoruz. Adıyaman’da sorun çok her kurum kuruluş olarak fazlasıyla efor sarfetmemiz lazım.
Zehra KASAR: Şehrin kalabalık yerlerinde, yaşlılar, engelliler ve hastalar için oturma ve dinlenme yerleri yapılmalı, merkezi yerlere banklar koyulmalıdır.
Songül VARKİ: Önceden ‘Adıyaman hep sahipsizdir’ derdik. Bu platformu gördükten sonra ‘Adıyaman’ın artık sahibi var’ diyorum. Zirai don meselesiyle ilgilenilmeli ve çalışmalar yapılmalıdır.
Mahmut Ünsal: Adıyaman küçük sanayi yetersiz geliyor, yeni bir küçük sanayi sitesi kurulması lazım. Yılbaşına doğru TOKİ işleri azalınca firmaların çoğu bölgeden çekilecek oluşacak işsizlik için yeni Organize sanayine ihtiyaç var.
Yerinde dönüşüm için yıkılan binalardan şehrin içine tonlarca su akmaktadır. Bu kadar su ihtiyacı olan bir şehirde bir damla su bile israf edilmemeli gereken önlemler alınmalıdır.
Av.Ali COŞKUN:
Belediye Başkanımız Abdurrahman Tutdere’nin geçmiş icraatlarından dolayı iyi bir imajı olduğu ve avukatlık ve milletvekili döneminde şehrimize hizmet ettiğini, destek verdiğimizde ilimiz için güzel icraatlara imza atacağını ve şehri bir an önce ayağa kaldıracağına inanıyorum. Ayrıca yerinde dönüşümden yararlanmak için Haziranda dolacak olan sürenin hala yıkılmayan binlerce binanın bulunduğunu bu yüzden yerinde dönüşüm ruhsat alma süresinin uzatılmasını, kent lokantasının güzel bir hizmet olduğunu ve bu lokantaların içeriğinin zenginleştirilmesi ve sayının artırılması, ilimizde toz olayının sadece yer altı çalışmalarından kaynaklanmadığını, büyük araçların inşaat alanlarından çıkardığı ve taşıdığı moloz, araçlarla birlikte taşınan toprak ve çamurdan kaynaklandığını, bu hususun da göz ardı edilmemesini istiyorum.
Adıyaman platformu toplantısı sonunda Yürütme kurulu üyeleri belediye başkanı Abdurrahman Tutdere ’ye sorular yöneltti. Tutdere soruların tamamını not aldı ve tek tek cevaplandırdı.
Gece geç saatlere kadar süren toplantı ’da misafirlere işadamı Hasan Toprak çiğköfte ikram etti ve misafirler hatıra resmi verdi.
Haber: Haber merkezi
ADIYAMAN
9 saat önceADIYAMAN
9 saat önceADIYAMAN
9 saat önceADIYAMAN
9 saat önceADIYAMAN
4 gün önceADIYAMAN
4 gün önceADIYAMAN
4 gün önce