Anahtar Parti Adıyaman İl Başkanı Emircan Ahmet Alsan, 2026 yılı için açıklanan 28 bin 75 TL’lik asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirterek, rakamın ekonomik gerçeklerle bağdaşmadığını ve çalışanları insanca yaşam koşullarından uzaklaştırdığını söyledi.
Anahtar Parti Adıyaman İl Başkanı Emircan Ahmet Alsan, 2026 yılı için açıklanan 28 bin 75 TL’lik asgari ücrete ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, belirlenen rakamın mevcut ekonomik koşullarla bağdaşmadığını ve çalışanları açlık sınırının altına ittiğini söyledi.
Asgari Ücret Açlık Sınırının Altında Kaldı
Kasım 2025 verilerine dikkat çeken Alsan, açlık sınırının 29 bin 828 TL, yoksulluk sınırının ise 97 bin 159 TL olarak açıklandığını hatırlattı. Açıklanan asgari ücretin bu rakamların gerisinde kaldığını belirten Alsan, “Bugün açıklanan asgari ücret, bir hanenin yalnızca temel gıda ihtiyacını bile karşılamaktan uzaktır” ifadelerini kullandı.
“Bu Rakam Ekonomik Gerçeklerle Bağdaşmıyor”
Belirlenen ücretin ekonomik gerçeklerle örtüşmediğini ifade eden Alsan, asgari ücretin insan onuruna yakışır bir yaşamın asgari şartı olması gerektiğini vurguladı. Alsan, “Asgari ücret bir lütuf değildir. Emekçinin alın terinin karşılığıdır. Ancak açıklanan bu rakam, emeği korumaktan uzak ve yoksulluğu kalıcı hâle getiren bir anlayışın ürünüdür” değerlendirmesinde bulundu.
Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişinin geçim mücadelesi verdiğini belirten Alsan, mevcut tablonun çalışanı korumadığını söyledi. Alsan, “Bugün çalışanlar, resmî rakamlarla açlığa mahkûm edilmektedir. Bu durum ne adalet duygusuyla ne de sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaktadır” ifadelerini kullandı.
Enflasyon Karşısında Emek Eriyor
Yüksek enflasyonun alım gücünü her geçen gün daha da düşürdüğünü kaydeden Alsan, artan kira, gıda ve temel ihtiyaç maliyetlerinin çalışanlar üzerindeki yükü ağırlaştırdığını dile getirdi. Alsan, “Geçim yükü sistemli biçimde dar gelirli vatandaşların omuzlarına yüklenmektedir. Emek, enflasyon karşısında her geçen gün daha fazla erimektedir” ifadelerine yer verdi.
Anahtar Parti’den Net Talep
Anahtar Parti olarak emeğin değersizleştirilmesine karşı olduklarını vurgulayan Alsan, asgari ücretin açlık sınırının üzerinde, gerçek yaşam koşullarını esas alan bir seviyeye çıkarılması gerektiğini belirtti. Alsan, “Çalışanın insanca yaşayabileceği bir ücret seviyesi sağlanmadan toplumsal refahtan söz edilemez” dedi.
“Rakamları Değil, İnsanı Merkeze Alan Ekonomi”
Yetkililere çağrıda bulunan Alsan, ekonomik politikaların insanı merkeze alması gerektiğini ifade ederek, “Rakamları değil, insanı merkeze alan bir ekonomi anlayışı hayata geçirilmelidir. Çalışanın alın teri üzerinden tasarruf yapılmaz. Kalıcı refah, emekçinin hakkı korunarak büyür” ifadelerini kullandı.
Kaynak : PERRE
ADIYAMAN
Az önceADIYAMAN
Az önceADIYAMAN
Az önceADIYAMAN
Az önceADIYAMAN
Az önceADIYAMAN
17 saat önceADIYAMAN
17 saat önce
1
Öğretmenler Korosundan Kahtalı Mıçe’ye Türkülerle anma gecesi düzenlendi
17089 kez okundu
2
Polat: “Biz bu şehre sevdalıyız, biz Adıyaman’a aşığız, biz bu şehrin insanına gönülden bağlıyız.”
13751 kez okundu
3
Yıldırım’dan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı
11318 kez okundu
4
MİLLETVEKİLİ ALKAYIŞ: AK PARTİ, ÇAĞIMIZIN PARTİSİDİR
8663 kez okundu
5
Adıyaman’da depreme dirençli yeni çarşı projesi hızla yükseliyor
7877 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.