Başkan Torunoğlu, Adıyaman’ın Sorunlarını Dile Getirdi
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torunoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Şanlıurfa’da düzenlenen “GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı”na katıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bölge Valileri, çok sayıda davetlinin katıldığı programda söz alan ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, GAP kapsamında bulunan 9 şehir içerisinde 6 Şubat depreminden en çok hasar alan Adıyaman’ın toparlanması için Sanayi, Tarım ve Turizm alanında verilecek desteklerin önemini anlatarak; Koçali, Çetintepe ve Gömükan sulama barajlarımızın ivedi bir şekilde bitirilmesini ve turizmde 2026 yılının Nemrut Yılı ilan edilmesini talep etti.
Başkan Torunoğlu, yaptığı açıklamada; “Adıyaman’da susuz tarım olduğundan tarım sektörü kıt kanaat idare etmektedir. Daha iyi seviyelere taşınması için bir an önce sulu tarıma geçmesi gerekmektedir ve devlet eliyle zenginleşen tarım desenimizin kontrol altına alınması ve bir düzene koyulması gerekmektedir. Tarımda depremin fiziken yaşatmış olduğu bir hasar görülmedi fakat artan girdi maliyetleri tarım sektörümüzü hayli zora sokmuş tarımda yeni girişimleri geri atmaya itmiştir. Bu alanda da sanayiye olan teşvikleri gibi tarıma da ekstra teşvikler açılmalıdır. Sulu tarıma geçilmesi için Adıyaman’da acilen sulama barajlarımızın bitirilmesi gerekmektedir. Sulu tarım Adıyaman’ın bir anlamda kurtuluşu olacaktır. Bu barajlarımız Koçali, Gömükan ve Çetintepe barajlarıdır. Barajların tamamlanıp sulama başladığında 1 milyon 750 bin dekar arazi sulanacak. İlimizde ürün deseni tamamen değişecek. Bu barajlarımızın bitirilmesi Adıyaman için hayati önem arz etmektedir” dedi.
“2026 YILI NEMRUT YILI İLAN EDİLSİN”
2026 yılının Nemrut Yılı ilan edilmesini isteyen ATSO Başkanı Torunoğlu, Adıyaman turizmine yapılabilecek en büyük katkı olacağını belirterek şunları söyledi; “İnsanlığın ilk yerleşim yeri olan ‘Bereketli Hilal’ ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sahip olduğu zengin kültürel ve tarihsel dokusu keşfedilmeyi beklemektedir. Tarihin 0 noktası diyeceğimiz bölgemizde kültür ve medeniyet geçişleri gözlenmektedir. Günümüzden iki bin yıl önce Kommagene Uygarlığı, Adıyaman topraklarında cazibesiyle insanları çeken Nemrut Dağı’nı insanlığa kazandırmıştır. Yeryüzünde güneşin en güzel şekilde doğup en güzel şekilde battığı Nemrut Dağı iki bin yılı aşkın süredir ihtişamından ödün vermeden medeniyetlere tanıklık etmiştir. Adıyaman için ‘bacasız sanayi’ olarak nitelendirdiğimiz ve İlimiz ekonomisi için önemli bir yer tutan ve gelişimine her zaman zemin hazırlayacak olan ‘Nemrut Dağı’ Adıyaman’ın değeridir. Sizlerden ricamız depremle zor günler geçiren şehrimiz için 2026 yılının Nemrut Yılı olarak ilan edip Nemrut Dağının tanıtımına ve ulusal ve uluslararası düzeyde dikkat çekmenizdir”
Ayrıca toplantıda, Cumhurbaşkanlığının onayı ile yürürlüğe girerek 2024-2028 yıllarını kapsayan GAP Eylem Planında yer alan baraj, su kanalları, tarım, enerji, sanayi ve GAP illerinde ürün çeşitliliğine yönelik yeni çalışmaların başlatılması gibi hususlar görüşüldü.
ADIYAMAN
22 saat önceADIYAMAN
22 saat önceADIYAMAN
23 saat önceADIYAMAN
2 gün önceADIYAMAN
2 gün önceADIYAMAN
2 gün önceADIYAMAN
3 gün önce