Kommagene stelleri görücüye çıktı
18-24 Mayıs Uluslararası Müzeler Haftası kapsamında Adıyaman’da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu özel hafta dolayısıyla Perre Antik Kenti’nde gerçekleştirilen programda, Kommagene Krallığına ait önemli steller hakkında bilgilendirme yapıldı.
Programın açılışında konuşan Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, Kommagene Krallığı dönemine ait stellerin Kımıl Dağı’ndan helikopterle taşınması sürecini detaylarıyla aktardı. Alkan, stellerin taşınma serüveninin tarihi önemini vurgulayarak basın mensuplarını bilgilendirdi.
Müze Müdürü Mehmet Alkan, Müze Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler hakkında yaptığı açıklamada, “18 Mayıs Uluslararası Müzeler Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, restorasyonu tamamlanan ve Gerger Dağı’ndan helikopterle getirilen stellerin açılışını gerçekleştirdik. Bundan sonraki dönemlerde, yerli ve yabancı tüm ziyaretçileri bu önemli tarihi eserleri görmek için davet ediyoruz” dedi.
Alkan, Kommagene Krallığı’nın kültürel mirası olan stellerin önemine değinerek, “Bu stellerin önemi, Kral I. Antiokhos ve Tanrı Kral Apollon arasında bir tokalaşma sahnesinin bulunmasıdır. Ayrıca, stellerin arka kısmında Grekçe yazılar yer almakta olup, bu yazılar I. Antiokhos’un vasiyetnamesini içermektedir. Yaklaşık 2000 yıl öncesine ait olan bu vasiyetnamede, Kral Antiokhos din ve kültür ritüellerinin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgiler vermektedir. Burada yapılacak bilimsel çalışmalarla, bu yazıtların tamamının çözülmesi, Kommagene tarihine büyük katkılar sunacaktır” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe katılan öğrenciler, Perre Antik Kenti’ni gezerek tarihi atmosferi deneyimledi ve bol bol fotoğraf çekti.
Müze Haftası boyunca düzenlenen etkinlikler, tarihi mirasa olan ilgiyi artırmanın yanında, Adıyaman’ın kültürel zenginliklerini daha geniş kitlelere tanıtmayı hedefliyor.

Kaynak : PHA
ADIYAMAN
11 saat önceADIYAMAN
11 saat önceADIYAMAN
11 saat önceADIYAMAN
11 saat önceADIYAMAN
11 saat önceADIYAMAN
11 saat önceADIYAMAN
1 gün önce
1
Öğretmenler Korosundan Kahtalı Mıçe’ye Türkülerle anma gecesi düzenlendi
17055 kez okundu
2
Polat: “Biz bu şehre sevdalıyız, biz Adıyaman’a aşığız, biz bu şehrin insanına gönülden bağlıyız.”
13714 kez okundu
3
Yıldırım’dan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı
11280 kez okundu
4
MİLLETVEKİLİ ALKAYIŞ: AK PARTİ, ÇAĞIMIZIN PARTİSİDİR
8631 kez okundu
5
Adıyaman’da depreme dirençli yeni çarşı projesi hızla yükseliyor
7836 kez okundu