Yerel yöneticiler tarafından hak ettiği değeri görmeyen, bu yetmezmiş gibi bir de telif yasasının ağır yükü altında ezilen yerel radyolar, telif yasasının değişmesi için seslerini duyurmaya çalışıyor.
Gün geçtikçe kan kaybeden yerel radyolar, çok zor şartlar altında yayıncılık yapmaya çalışıyorlar. Belediyeler başta olmak üzere kamu kurumları tarafından reklam verilecek medya olarak bile görülmezken birçok yerel radyo adeta kapısına kilit vurma noktasına geldi.
Yerel yöneticiler tarafından hak ettiği değeri görmeyen radyolar, bu yetmezmiş gibi bir de telif yasasının ağır yükü altında eziliyor. Müzik Birliklerinin telif yasasına dayanarak yerel radyolardan yüksek bedeller talep etmesi radyo yayıncılarını isyan ettiriyor.
Yaşadıkları sorunları gündeme getirmeye çalışan radyo yayıncıları, seslerini duyurmak için harekete geçmeye hazırlanıyorlar. Yerel radyo yayıncıları olarak bir araya gelip Cumhurbaşkanı ile görüşüp sorunlarını iletmeyi düşünen yayıncılar, sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyorlar.
“Yerel radyolar hangi birine ücret ödesin?”
Yaşadıkları sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Ege FM ercan uysal “Müzik meslek birlikleri, tek çatı altında birleşip rekabet ortamını ortadan kaldırarak ”Telif Bedeli“ adı altında, radyo ve televizyonlardan çok yüksek bedeller talep ediyor. Anayasanın 12’ci maddesinde bile ölçülülük maddesi var istenilen para elde edilen geliri aşamaz demektedir. Buna rağmen müzik meslek birlikleri bu yasayı da çiğneyerek yıllık 20 Bin TL yayıncı kuruluştan para talebinde bulunuyor. Buna benzer 7 dernek daha var biriyle sözleşme yapamıyorsun; yapacaksan 7 tanesiyle birlikte yapacaksın. Yerel radyolar hangi birine ücret ödesin? Bu tekelleşmeyi ortadan kaldırmak gerekmektedir. Bu bağlamda rekabet kurulunu göreve davet ediyoruz.” dedi.
“Radyoların kaderi, bu meslek birliklerinin iki dudağı arasına ve eline bırakılmamasını istiyoruz”
“Amaç yerel radyoları kapatmaksa bunu da çok kısa bir zamanda başaracaklardır” diyen uysal,
Konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yıllarca kamu görevi yapan yerel radyolar devletinin sesi olmuş, dinleyiciyle bir aile bağı oluşturmuş yıllarca hiç bir yerden destek almadan bu günlere gelmiştir. Radyoların kaderi, bu meslek birliklerinin iki dudağı arasına ve eline bırakılmamasını istiyoruz. Ya fahiş fiyatlarla anlaşma yapacaksınız ya da kendinizi mahkeme salonlarında göreceksiniz. Hangi yerel radyo kazancının 3 katı bir fiyat ödeyerek ayakta kalacaktır. Amaç yerel radyoları kapatmaksa bunu da çok kısa bir zamanda başaracaklardır.
Bu derneklerin kurulması her yıl artıyor. Yeni kurulan her müzik derneği yayıncı kuruluşlardan telif bedeli isteyebilir. Telif bedeli, zulme dönüştü. Yerel Radyo ve televizyonlar, ulusal radyo ve televizyonlarla bir tutularak istenen telif rakamları ile karşı karşıya… Hükümetin bu telif sorununa el atarak, hakkaniyetli köklü bir çözüme kavuşturmasını bekliyoruz.”
Çözüm önerisi de sunan UYSAL, “Biz Özel radyo ve televizyonlar olarak telif hakkı ödemeyelim demiyoruz her ay RTÜK’e reklam payı ödüyoruz. RTÜK’E ödediğimiz reklam payına, yerel radyo ve TV’ler yüzde 2 pay eklesin veya yüzde 3. Her ay reklam bedeli gibi telif bedelini de kuruluşlar ödesin. Bu parayı bu dernekler paylaşsın. Ya da telif bedelini devlet ödesin, özel radyo ve televizyonların telif sorunu kökünden çözülsün.” ifadelerini kullandı.
“Bu gelir ve telif yasası ile radyoların ayakta kalması çok zor” bu sorunları çözmek için yeni kurulan ege medyacılar derneği var gücüyle çözüm için mücadeleye hazır.
GENEL
20 saat önceADIYAMAN
20 saat önceADIYAMAN
22 saat önceSİYASET
24 saat önceADIYAMAN
24 saat önceADIYAMAN
24 saat önceADIYAMAN
24 saat önce