Okuyan kişi sayısı azalan Adıyaman’da kültür kitaplarına ilgi düşük
Adıyaman’da okur toplumunun azalmasından kaynaklı olarak eski kitaplara ev sahipliği yapan Sahafname’ye olan ilgi azalıyor.
Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinden sonra Şahinbey Çarşı’da açılan Sahafname’nin sahibi Muhammed Mustafa Dicle, sahaf olma sürecini anlattı. Sahaf Dicle, Adıyaman’da sınav kitaplarına ilginin yoğun olduğunu belirterek konuşmalarında şu ifadeleri kullandı:
“İsmim Muhammed Mustafa Dicle Adıyamanlıyım 1996 doğumluyum. Ya aslında şöyle söyleyeyim; Küçüklükten beri ben kitaplarla iç içeyim. Bayağı kitap okurum. Kitap okumamı aşılayan dayımdı, onun üzerine evde böyle küçük bir kitaplık kurdum. Depremden sonra daha doğrusu deprem öncesinde hayalimdi, bir gün emekli olursam şöyle küçük bir yer açacağım ya da büyük bir yer açacağım diye düşünürdüm kitapların içerisinde yaşayacağım. Bu emeklilikte yaşa takılanlar problemi vardı, ben yaşa takılmadan erken emeklilik sahibi oldum. Depremden sonra Adıyaman’da Koordinatör Vali olarak görev yapan Gökmen Bey ve Kızılay’ın çalışmalarıyla birlikte Adıyaman’da depremden sonra bir sahaf kurulması isteniliyor. Onun üzerine böyle bir dükkân açtık.”
“Adıyaman’da daha çok sınav kitaplarına talep var”
Adıyaman’da sınav kitaplarına olan talebin kültür kitaplarından ve eski baskı kitaplardan daha çok olduğunu belirten sahhaf Muhammet Mustafa Dicle konuşmasını şöyle sürdürdü: “Adıyaman’da sınav kitaplarına talep var, kültür kitaplarına veya eski baskı kitaplara talep yok. Okuyan kişi sayısı çok az. Kitap grupları, birkaç kitap grubu var. Mevcut da zaten şöyle söyleyeyim, okunmak için artık para bulamayan insanlarımız var, öyle söyleyeyim.”
“En çok tercih edilen yazar Orhan Pamuk”
Adıyamanlı okurların en çok tercihi Orhan Pamuk’un eserleri olduğunu öne süren Dicle konuşmasına şöyle devam etti:
“Orhan Pamuk tercih ediliyor bu dönemde, en son Rönazans Kanunu denilen bir kitap çıktı, şu an top bir listesinde. İlk olarak psikolojik kitapları ve felsefe kitapları çok isteniliyor. Özellikle sıfır ayarında kitapları isteniyor. Sıfır olarak ilk sipariş olarak tarafımıza geliyor.”
“1700’lere ait el yazması kitap Adıyaman’da merak uyandırıyor”
“Şu kitabımız el yazması bir eserdir. Tahminen 1700’lü yıllarda yazıldığı düşünülüyor. Bugüne kadar sağlam bir şekilde gelmiş lakin çevrelerine not alınmış. Daha tercümesini yaptırmadık. Yani bize anlatılanlara göre 1700’lü yıllarda doğu ve güneydoğu tarafında bir deprem oluyor. Bu depremi anlatan bir manzuma olarak söyleniliyor lakin yine de incelenmesi gerekiyor…”
Kaynak : PHA
ADIYAMAN
2 gün önceADIYAMAN
2 gün önceADIYAMAN
4 gün önceADIYAMAN
4 gün önceADIYAMAN
4 gün önceADIYAMAN
4 gün önceADIYAMAN
4 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.