DOLAR 32,3607 0.17%
EURO 34,4602 -0.71%
ALTIN 2.437,27-0,95
BITCOIN 2184135-2,75%
Adıyaman
18°

HAFİF YAĞMUR

19:45

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Siyasetçi yazar Ulubey: Siyasi üslup giderek sertleşiyor

Siyasetçi yazar Ulubey: Siyasi üslup giderek sertleşiyor

ABONE OL
2 Haziran 2022 01:36
Siyasetçi yazar Ulubey: Siyasi üslup giderek sertleşiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Adıyaman Radyo Tek Dinle

[ad_1]

Ulubey, Türkiye gündemine ilişkin yaptığı açıklamada, koronavirüsün toplumda yarattığı tahribatı, yaşanan ekonomik sıkıntı ve siyasi gerilimlerin giderek arttığını kaydetti.

“Neden el ele olmayı başaramıyoruz”

Koronavirüsün toplumsal yaşamı kökten değiştirdiğini vurgulayan Ulubey, “Özellikle toplumun koronavirüs belasıyla birlikte derin acılar çektiği, bir taraftan canıyla cebeleşirken diğer taraftan sevdiklerini kaybetmesinin verdiği sarsıntı ve bunun yanında bir de yaşadığı ekonomik sıkıntılarla başa çıkma durumuyla ilgili bir hayli yorgun halkımız. Virüsün bizde yarattığı derin tahribat, yaşam şeklimiz, sosyal ilişkiler, daha doğrusu toplumsal yaşamımızı kökten değiştirdi diyebilirim. Yaşam denilen bu çarkta herkes öğütülüyorken, neden el ele olmayı başaramıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Seçmen kavgalardan çok rahatsız”

Ulubey, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye toplumunun kutuplaşmadığı, birbirini ötekileştirmediği, kamplaşmanın olmadığı bir tek günü gösterebilir misiniz bana. Özellikle son yıllarda, son günlerde ülkemizde siyasi partilerin üst yöneticilerinin üslupları birbirine  suçlayıcı sözleri hakarete varan boyuta ulaşıyor. İktidar partisi ile ana muhalefet partisi, diğer muhalefet partileri arasında yaşanan söz düellosu!… (Parti ayırmaksızın söylüyorum) Giderek sertleşen siyasi üslup; halkın, siyasilerin hedef kitlesi seçmen olduğuna göre ve benim de sahada gördüğüm seçmenin bu söylemlerden, kavgalardan çok rahatsız olduğudur.

Fakat başka bir tehlike var, fanatik  partililerin destekçileri, ‘genel başkanlarımız bu sözleri söyleyebiliyorsa o halde ben de aynı üslupla karşımdaki partileri, ya da kişileri suçlayabilirim’ anlayışıyla hareket etme eylemine giriyor. Nitekim sosyal medya üzerindeki trollerin saldırısını neyle izah edebiliriz? Normal bir eleştiriye bile tahammül edilmeyerek  saldırıya geçiliyor.”

“Sert üslup konusunda uzmanlar ne diyor?”

Uzmanların, “Türk siyasetinin hakaretten çok ironi ve mizaha ihtiyacı var. Burada asıl olan bir şey daha var, o da yaşanılanlardan siyasetçilerin ders çıkarmadığı gerçeği. Özellikle kadınlar üzerinden yürütülen ‘nefret’ ve ‘ötekileştirme’ söylemleri tehlikeli ve asla kabul edilemez. Bu noktada halka da örnek olması açısından acilen yeni bir dil geliştirilmeli.” denildiğini ve bu söyleme  tamamen  katıldığını aktaran Ulubey, ülkeyi yönetenlerin hedef göstermesinin doğru olmadığını ve bunun sakıncalarının yer yer yaşandığını dile getirdi.

“Siyasetçiler kelimelerini seçerken daha itina göstermeliler”

Liderlerin, siyasetçilerin ya da toplumun önde gelenlerin içinde bulundukları toplumların gelişimine, ilerlemesine, o toplumun sorunlarını bitirmesine öncülük etmesi gerektiğinin altını çizen Ulubey, şu ifadelere yer verdi:

“Toplumun gergin olduğu bir ortamda siyasilerin de sert konuşmalarını ekleyin. Konuşmalarla ülke içinde huzursuzluk daha da artabilir. Buna bir de yandaş medyanın çanak tutup konuşmaları yanlı olarak abartılı şekilde halka yansıtmasıyla işin boyutu daha da artabilir! Bu yüzden siyasetçilerin kelimeleri seçerken daha itina göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Kavganın, kötü sözün, dışlamanın hiçbirimize bir faydası olmayacağını, aksine toplumun düzenini, huzurunu olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyorum.

Bizler konuşabiliriz,  birbirimizin fikirlerine saygı duyarak, anlayarak, güzelce anlatarak yaşadıkça hiçbir kuvvetin bizi huzursuz edemeyeceğini biliyorum. Bu yüzden siyasetin dilinin, üslubunun ve tavrının değişmesini diliyorum. Tabi ki zaman zaman siyasiler arasında sert tartışmalar, atışmalar olabilir, demokraside olması gereken de budur. Fakat son zamanlarda bu tartışmaların dozu arttı, halkı kamplaştırdı. Düşüncesi kendiyle aynı olmayanı düşman görecek seviyeye çıktı! Unutulmamalıdır ki, siyasetçilerin ağzından çıkan her kelime, toplumda hitap ettikleri kesimlerin eylemlerine de yön veriyor. Siyasetçiler elbette birbirlerinin tutum ve davranışlarını eleştirebilirler, hatta eleştirmeliler de ama yanlış gördüğü şey konusunda baskıcı olmak ve olanı aşağılamak yerine, yapıcı olmalılar. Hakaret etmemeli, düşmanca bir tavır takınmamalılar diye düşünüyorum.”

“Saldırıları esefle kınıyorum”

“Son günde yaşanan gerilimler, siyasi kutuplaşmalar, hedef göstermelerin sonucu değilse nedir ?”diyen Ulubey, Gelecek Partisi Genel BaşkanYardımcısı Sn. Selçuk Özdağ ve Yeniçağ Gazetesi Ankara temsilcisi Sn.Orhan Uğuroğlu, Ülkü Ocakları eski Başkanı Afşin Hatipoğlu’nu hedef  alan saldırıları esefle kınadığını vurguladı.

Ulubey, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Demokrasiyi içselleştirmek toplumsal barışı korumak zorundayız. Ülkemizin toplumsal  barışa, huzura,güvene  muhtaç olduğu bir dönemde, siyasilerin bu acımasız hakaret içiren yakışıksız üsluba  son vermeleri gerekmez mi? Bakın Yunus Emre ne güzel söylüyor, “Sözü pişirip diyenin işini sağ ede bir söz. Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı. Söz ola ağulu aşı, bal ile yağ ede bir söz”

Yine bir dörtlüğünde,“Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz.” Sevginin, kardeşliğin, barışın hakim olduğu bir dünya dileğiyle.”


En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.